PFAS in drinkwater

De drinkwaterbedrijven maken zich zorgen over schadelijke PFAS-stoffen die in het water terechtkomen door het gebruik van pesticides. Dit valt te lezen in het Financieel Dagblad van 21 januari. Volgens de waterleidingbedrijven en het RIVM neemt het gebruik toe.

Zorgelijk en niet acceptabel

In veel producten wordt het verboden om PFAS-gerelateerde stoffen te gebruiken. Echter, voor bestrijdingsmiddelen geldt Europees een uitzondering bevestigt het RIVM. De Vereniging van drinkwaterbedrijven vindt dit zeer zorgelijk. De fractie van Water, Wonen en Natuur is het daarmee eens: het toelatingsbeleid voor bestrijdingsmiddelen hanteert veel ruimere normen dan acceptabel is voor de bronnen van ons drinkwater.

Nederland is grootverbruiker

PFAS zorgen ervoor dat het gebruik van pesticides effectiever is. In Nederland, dus ook in Flevoland, spuiten en strooien boeren jaarlijks meer dan honderd ton aan PFAS-houdende pesticides op hun land. Nederland is vergeleken met Frankrijk en Duitsland zelfs grootverbruiker van PFAS- houdende bestrijdingsmiddelen.

Actie

PFAS bezorgen de drinkwaterbedrijven nu al kosten en kopzorgen. Dit zou ook de inwoners van Flevoland kopzorgen moeten geven en tot actie stimuleren. Het kopen van biologische producten kan daar een onderdeel van zijn. Het mobiliseren van de landelijke en provinciale politiek een andere.