Renovatie en verduurzaming afvalwaterzuivering Almere

Tijdens de opiniërende vergadering van Waterschap Zuiderzeeland, stond het renoveren en verduurzamen van afvalwaterzuivering Almere op de agenda. Daarmee wordt ook de capaciteit vergroot. Water, Wonen en Natuur is hierover verheugd. Zo kan in een vroeg stadium voor zuivering al vuillast opgevangen worden. Dit hoeft dan niet door de rest van de waterzuivering installatie worden verwerkt. Dat scheelt weer energie en kosten in de vervolgstappen. Ook kun je het opgevangen vuil gebruiken om er gas van te maken.

Hotspot

Almere is landelijk een zogenaamde ´hotspot´ als het gaat om microverontreinigingen. Dit is een verzamelnaam voor een grote groep stoffen waaronder geneesmiddelen, weekmakers, brandvertragers, bestrijdingsmiddelen en residuen uit persoonlijke verzorgingsproducten. Op de schaal van Flevoland is dit 40% van de Flevolandse vuillast. Met de vernieuwde zuiveringsinstallatie pakken we dit probleem aan.

Lagere lasten

We investeren nu fors met als gevolg dat we de zaak weer voor jaren op orde hebben. We hoeven dan geen dure uitgaven meer te doen.  Zo verdienen we voor de toekomst geld en dat heeft een positief  effect op de lasten die doorberekend moeten worden aan de inwoners.

Kortom onze waterkwaliteit heeft er baat bij, de inwoners, het milieu en de uitgaven van het waterschap op lange termijn. Voor Water, Wonen en Natuur meer dan voldoende om dit plan te ondersteunen.