Water in de kruipruimte

Rien van der Velde is sinds 2023 lid van de algemene vergadering van waterschap Zuiderzeeland voor de partij Water Wonen en Natuur. Hij vertelt over een bekend probleem: water in de kruipruimte.

Rien: “Bij ons huis in Emmeloord hebben we jaren dat we water in de kruipruimte hebben. Bij veel regen, zoals in 2023, is het raak. Dit is al vanaf de nieuwbouw zo. Pompen helpt niet. Je blijft bezig.” Water in de kruipruimte is geen uitzondering in Flevoland. Het is vervelend en het kan leiden tot een ongezond leefklimaat. Ook kan het schade opleveren.

Wie is er verantwoordelijk?

Wie is er verantwoordelijk voor water in de kruipruimte? De gemeente? Het waterschap? De projectontwikkelaar van destijds? Rien: “Wettelijk gezien ben je er zelf verantwoordelijk voor tenzij er aantoonbare fouten zijn gemaakt door bijvoorbeeld de aannemer.”

Er zijn er diverse bedrijven in Flevoland die met het probleem aan de slag kunnen. Helaas zijn hier wel kosten aan verbonden. Dit is niet voor iedereen weggelegd. Rien: “Voor mij als lid van Water Wonen en Natuur wordt het een uitdaging om te zorgen dat dit watervraagstuk waar dan ook op de agenda kan komen.”