Waterschap waarschuwt terecht tijdig voor gevolgen van bodemdaling

20140520_Middelbuurt_Schokland

Waterschapspartij Water, Wonen en Natuur laat in reactie op boeren- en tuindersorganisatie LTO weten het juist heel goed te vinden dat vroegtijdig wordt gewaarschuwd door het waterschap voor de gevolgen van bodemdaling.

De bodem daalt nu eenmaal sterk in sommige delen van Flevoland. Steeds verder het waterpeil verlagen tegen steeds hogere kosten, enkel om boeren in dat gebied hoogwaardige landbouw te kunnen laten bedrijven, is eindig. Het grootste deel van de waterschapslasten wordt gedragen door het stedelijk gebied; eens raakt de balans zoek. Bovendien leidt een telkens verlagen van de waterstand juist ook weer tot een verder inklinken van de bodem. Dat alles betekent dat op een gegeven moment op zulke plekken door de landbouwers zal moeten worden ingespeeld op die veranderende omstandigheden.

Schokland is zo’n gebied. Daar speelt bovendien, dat een verdere verlaging van het waterpeil de cultuurhistorische waarde van het landschap en de archeologische bodemschatten in de grond aantast. Schokland is een bijzonder gebied; het is niet voor niets door UNESCO als Werelderfgoed uitgeroepen.

Nu al de landbouwers duidelijkheid scheppen, dat het op de lange termijn anders moet, geeft hen juist alle tijd om hun bedrijfsvoering op die lange termijn aan te passen, aldus Water, Wonen en Natuur. Juist door vele jaren voordat er moet zijn omgeschakeld die duidelijkheid te scheppen, hoeft daar niet meteen de portemonnee van de belastingbetaler voor te worden getrokken

Voor meer informatie:

http://www.omroepflevoland.nl/nieuws/120180/lto-vreest-schade-voor-boeren-door-plan-waterschap

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *